Augusts Landmesers. Cilvēks, kurš nesveicināja Hitleru

Šī fotogrāfija pirmoreiz parādījās deviņdesmitajos gados Hamburgas vakara laikrakstā. Simtiem cilvēku stāv cieši cits pie cita, pastiepuši uz priekšu labo roku nacistu sveicienā. Bet pūļa vidū viens, sakrustojis rokas uz krūtīm, nīgri lūr ar sarauktu pieri un smīn. Kas ir šis cilvēks?
Gunta Šenberga
Foto: no publicitātes materiāliem

Fotogrāfija līdz ar stāstu par Augustu Landmeseru apceļojusi daudzus preses izdevumus un interneta vietnes.

Fotogrāfija uzņemta 1936. gada 13. jūnijā Hamburgas kuģubūves rūpnīcā Blohm+Voss par godu kara flotes mācību burinieka Horst Wessel nolaišanai ūdenī, kurā esot piedalījies pats fīrers. Tā atrasta pēc daudziem gadiem Hamburgas rātsnama arhīva pagrabos un 1991. gadā publicēta laikrakstā Die Zeit. Bet 1995. gada 15. novembrī vakara laikrakstā Hamburger Abendblatt – līdz ar lūgumu atsaukties radiniekus vai citus cilvēkus, kuri nepakļāvīgo vienpati pazīst, lai noskaidrotu, kas ir šis vīrs un kāds ir viņa turpmākais liktenis. Fotogrāfiju laikrakstā ieraudzīja skolotāja Irēne Eklere un paziņoja, ka atpazinusi savu tēvu Augustu Landmeseru un ka, visticamāk, šādi viņš pauž savu attieksmi pret reihu, kas liedza viņam apprecēties ar Irēnes māti Irmu. Fotogrāfija līdz ar stāstu par Augustu Landmeseru apceļojusi daudzus preses izdevumus un interneta vietnes.

Augusts

Augusts Frīdrihs Landmesers ir dzimis 1910. gada 24. maijā laukos netālu no Hamburgas – Heidregē. Augusts bija savu vecāku Augusta Franča un Vilhelmīnes Magdalēnas vienīgais bērns. 

Lai gan par Augustu rakstīts bieži un dažādās valodās, šis viņa biogrāfijas fakts pieminēts reti, un nav pat īsti zināms, vai tā ir vai nav patiesība, – Augusts agri apprecējies ar dažus gadu vecāko Vinibaldu no paša dzimtā ciema, un viņam bijuši tikai 19 gadu, kad piedzimusi meita. Tāpat nav zināms, kad un kāpēc laulība izjuka un kas tālāk notika ar Vinibaldu un meitu. 

Pats Augusts 21 gada vecumā iestājās nacionālsociālistiskajā partijā. Nereti tiek uzsvērts, ka viņš to darījis kopā ar radiniekiem no mātes puses. Nezin, cik svarīgi tas ir, jo viņu plāns, līdzīgi kā daudziem mazajiem cilvēkiem, bija vienkāršs – partijas biedram būs vieglāk dabūt darbu, jo tieši tāds taču bija viens no nacistu pasludinātajiem mērķiem: uzveikt bezdarbu Vācijā. Pasaules ekonomiskā krīze un masveida bezdarbs bija auglīga augsne, kas palīdzēja vairot Hitlera sekotāju pulkus. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē