• Gribu pirkt C vitamīnu! Kā izvēlēties īsto?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gargonia/Shutterstock.com
    Ja tev šķiet, ka C vitamīnu uzņem par maz, vislabāk, protams, būtu par to parunāt ar ģimenes ārstu un kopā izlemt, vai tiešām un cik daudz tev to papildus vajadzētu lietot uztura bagātinātāja formā. Taču pēc tam ir nākamais solis – aptiekā izvēlēties īsto… Kam pievērst uzmanību?

    Vispirms atgādināsim, kāpēc cilvēkam nepieciešams C vitamīns, un noskaidrosim, kas jāņem vērā, to izvēloties.

    Kas ir C vitamīns?

    Viens no askorbīnskābes izomēriem (L-askorbīnskābe). Tā kā mūsu organisms nespēj C vitamīnu saražot pats, svarīgi to pietiekamās devās uzņemt no ārpuses, un vispirms ar uzturu. Visvairāk C vitamīna ir svaigās ogās, augļos, dārzeņos.

    Tā kā C vitamīns ir nestabils un ūdenī šķīstošs, labāk produktus lietot svaigus to sezonas laikā, jo, termiski apstrādājot vai ilgstoši uzglabājot, C vitamīna daudzums samazinās.

     Turklāt, ņemot vērā, ka mēs visi vairāk vai mazāk esam pakļauti dažādām kaitīgām ietekmēm – pārslodzei, stresam, sezonāliem vīrusiem –, ziemā un agri pavasarī iesaka C vitamīnu uzņemt papildus arī ar uztura bagātinātājiem.

    Kāpēc vispār vajag?

    Tikai daži galvenie iemesli… C vitamīns darbojas kā antioksidants, neitralizējot nestabilas molekulas un brīvos radikāļus, kas bojā šūnu struktūras.

    Mazina iekaisuma reakciju pēc akūtas fiziskās slodzes.

    Piedalās dzelzs vielmaiņā un kolagēna sintēzē, tātad gādā arī par veselu ādu, brūču dzīšanu un smaganu veselību. Saīsina saaukstēšanās ilgumu.

    Cik daudz vajag?

    Uzskati par C vitamīnu laika gaitā mainās… Tagad aktuālais: ķermenī ir vidēji 1,5 grami C vitamīna jeb askorbīnskābes, no kuriem 3–4 procenti, tātad 40–60 miligramu, tiek izmantoti ikdienā.

    Lai noturētu adekvātu līmeni, nepieciešams uzņemt 60 miligramu C vitamīna dienā nesmēķētājiem un 140 miligramu dienā smēķētājiem, arī sportistiem, smaga fiziska darba darītājiem, cukura diabēta slimniekiem.

    Vīrusinfekcijas sākumā visi var lietot augstāku devu – līdz 2 gramiem dienā. Atlikušais C vitamīns izdalās caur nierēm un organismā neuzkrājas.

    Kritēriji, pēc kuriem izvēlēties izdevīgāko

    1. Galvenais – cik daudz C vitamīna satur viena tablete, un cik tā maksā.
    2. Svarīga ir arī vajadzība: ­vai C vitamīnu gribi lietot profilaktiski un ilgstoši kursa veidā vai – akūti, kad esi saaukstējusies. C vitamīns šķidruma formā ātrāk nonāk asinsritē nekā no tabletes.
    3. Kāds tabletē ir C vitamīns – sintētiskais vai dabiskas izcelsmes. Sintētiskajam efektivitāte var būt zemāka nekā dabiskajam.
    4. Cik daudz papildvielu pievienots un kādas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē