• Kritiens no augstuma? Zini, kā rīkoties!

    Veselība
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    22. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pavasaris un vasara ir aktīvākais darbošanās laiks, kad remontējam, labojam, būvējam un visādi citādi meistarojam. Diemžēl nereti gadās gūt dažādas traumas. Par kritienu un galvas sasitumu stāsta traumatologs, ortopēds, ķirurgs Mārcis Jēgers.

    Kritiens no trepēm un galvas trauma. Sastatnes, kāpnes, remonti un kritieni. Tā ir siltā laika traumu klasika, un šādā veidā izdodas ļoti daudz ko sasist un salauzt. Piemēram, nokrītot uz iztaisnotas kājas, var salauzt gūžas kaula kakliņu, galviņu. Var gūt mugurkaula, galvas, visas dobās traumas. Šoreiz par galvu.

    Aizdomas par smadzeņu satricinājumu? Tad būs slikta dūša, vemšana, skatoties acīs, sajūta, ka tās bišķiņ vibrē.

    Bet smadzeņu satricinājums nav tas trakākais. Tas, par ko mēs, ārsti, baidāmies, ir asinsizplūdums galvā. Reizēm asinsizplūdums jau ir sācies, bet cietušajam ir gaišais periods un viņš saka: «Padod roku, es ceļos augšā! Man māja jānokrāso!» Un pēc desmit minūtēm viņš kā baļķis noveļas no stalažām un nu vairs neceļas.

    Pirmā palīdzība. Uzreiz pēc kritiena cilvēks bieži vien jūtas apjucis, reizēm pat nokaunējies, ka tā gadījies, un strauji mēģina celties augšā. Ja esi blakus, ierosini uzriez nelēkt kājās. Vispirms aprunājies, kā cilvēks jūtas: kur tev sāp? Kur tieši sasiti? Kāju? Un galvu arī?

    Ja viņš izskatās pavisam savāds, pajautā, kas par dienu.

    Ja cietušajam viena acs skatās uz Rīgu, otra uz Jelgavu vai ja viena ir liela kā hameleonam otra – šaura kā pūcei, ja viņš nevar pacelt roku, ja runā neskaidri vai nejēdzīgi, pavelkam cietušo laukā no saules vai lietus, varam uzlikt vēsumu uz pieres, uz skausta, un gaidām mediķus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē