• Latvijas slavenie stārķi sagaidījuši pirmo cāli

    Putni
    Estere Jansone
    16. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes attēls
    Ar tiešraides kameru aprīkotajā balto stārķu ligzdā, kas uzvīta uz AS «Sadales tīkls» elektroapgādes balsta, ceturtdien izšķīlušies pirmie divi cālēni. Stārķu pāris Mamma un Tuks tos sagaidīja ap pusdienlaiku.

    Jau ceturtdien no rīta olās bija manāmi caurumi, un tiešraides cītīgākie skatītāji ar nepacietību gaidīja mazuļu šķilšanos. Pirmais cālēns izšķīlās īsi pēc plkst. 12.30 un apmēram 10 minūtes vēlāk pasaulē nāca arī otrs mazulis. Caurumi un plaisas pārējās olās liecina, ka jau drīzumā varētu šķilties arī citi cāļi.

    Ar cāļu šķilšanos sācies viens no interesantākajiem tiešraides periodiem. Veiksmīga visu mazuļu izaugšana līdz lidspējas vecumam lielā mērā būs atkarīga no barošanās iespējām.

    Balto stārķu ligzdā kopumā tika izdētas piecas olas. Ligzdā svēteļu pāris iekārtojās aprīļa sākumā.

    Svēteļu dabiskā ligzdošanas vieta ir koki, kuru zari vai nolūzušu stumbru galotnes spēj noturēt ligzdas smagumu (tās svars var būt pat vairāk nekā 500 kg). Ņemot vērā to, ka kokus ar ligzdas būvēšanai piemērotu zarojumu atrast nav tik viegli, baltie stārķi izvēlas elektrības stabus kā cilvēka veidotu un sev piemērotu alternatīvu dzīves vietu. Pašlaik uz elektroapgādes balstiem ligzdo teju 80 % balto stārķu populācijas Latvijā.

    Lai padarītu ligzdošanu drošāku gan putniem, gan apkārtējiem iedzīvotājiem, gan arī mazinātu elektroapgādes pārtraukumu riskus, Sadales tīkls zemsprieguma elektrotīklā, kur drošības apsvērumi pieļauj, uzstāda metāla ligzdu pamatnes. Savukārt, konstatējot bīstamas situācijas, ligzdas drošības apsvērumu dēļ no balstiem var tikt noņemtas. Tas tiek darīts ar Dabas aizsardzības pārvaldes atļauju un lielākoties – ārpus stārķu ligzdošanas sezonas.

    Ja ir radusies vēlme un iespēja izmitināt stārķus savā īpašumā, ieteikumus mākslīgas ligzdas pamatnes izveidei var smelties brošūrā «Balto stārķu ligzdu pamatnes», kas pieejama Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) mājaslapā www.lob.lv. Savukārt par balstu vai jau gatavu metāla pamatņu iegādi un izvietošanu iedzīvotāji var interesēties pie vietējiem elektromontāžas uzņēmumiem.

    LDF tiešraide skatāma Sadales tīkla mājaslapā un LDF YouTube kanālā, kā arī portālā Dabasdati.lv un LDF mājaslapā (Tiešraižu sadaļā). LDF dabas norišu tiešraides internetā nodrošina jau vairāk nekā 10 gadus, taču šī ir pirmā kamera, kuras tehniskā sistēma ir uzstādīta aktīvā gaisvadu elektrolīnijas balstā. Pēdējā desmitgadē putnu vērošana tiešraidē ir guvusi plašu popularitāti visā pasaulē, arī šai balto stārķu tiešraidei seko līdzi interesenti ne vien no Latvijas, bet arī citām valstīm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē