• Atbildam lasītājam: Vai pastāv pensiju griesti, un cik lieli tie ir?

    Ziņas senioriem
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash/Artem Kniaz
    Līdz pensijai atlikuši vēl daži gadi, man ir savs bizness un labi ienākumi, maksāju arī labas sociālās iemaksas, tāpēc ceru uz gana lielu pensiju. Taču nupat no publikācijas presē uzzināju, ka pastāv pensiju griesti. Vēlējos noskaidrot, cik lieli tie ir un kā tos nosaka? Vai griesti nozīmē, ka pensijā nesaņemšu atbilstoši iemaksātajam?

    Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) skaidro, ka vecuma pensijai nav noteikts maksimālais apmērs, taču valstī ir noteikti sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu griesti. 2024. gadā obligāto iemaksu maksimālais apmērs ir 78 100 eiro (tā ir summa gadā!). Tātad cilvēks, dodoties pensijā, var saņemt arī vairāku tūkstošu lielu vecuma pensiju, taču šie obligāto iemaksu griesti nosaka to, ka cilvēks obligātajās iemaksās šogad nevar iemaksāt, piemēram, 79 000 eiro, jo tas pārsniedz gada limitu.

    Taču iemaksas jāturpina maksāt, tikai tās novirza nevis pensijai, bet solidaritātes nodoklim, no kura valsts palīdz, piemēram, trūcīgiem pensionāriem vai bērniem, kam nav vecāku.

    Likums Par valsts sociālo apdrošināšanu nosaka, ka obligāto iemaksu un brīvprātīgo apdrošināšanas iemaksu aprēķina un nosaka, ņemot vērā iepriekšējā perioda iemaksu objekta maksimālo apmēru, nākamajiem trim kalendāra gadiem. Obligāto iemaksu maksimālā apmēra noteikšanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

    Savukārt pensiju indeksācijā pārskata valsts pensiju vai tās daļas apmēru, kas nepārsniedz 50% no iepriekšējā kalendāra gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī (noapaļotu līdz veseliem eiro). Tāpat jāņem vērā, ka pensija ir ienākums, par kuru jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis atbilstoši nodokļa likmei un noteiktajam pensionāra neapliekamajam minimumam. Ar nodokli neapliek pensijas līdz 500 eiro, bet, tiklīdz pensija ir 501 eiro, jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, un to rēķina no šī viena eiro. Ja pensionārs saņem, piemēram, 1200 eiro, tad viņam nodoklis jāmaksā no 700 eiro.

     

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa». 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē