• Ar apslēptu vēstījumu. Atklāts pirmais oficiālais karaļa Čārlza portrets

    Karaliskā ģimene
    Estere Jansone
    15. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram/theroyalfamily
    Otrdien, 14. maijā, Bakingemas pilī atklāts pirmais oficiāli gleznotais karaļa Kārļa III portrets kopš viņš iecelts karaļa godā. Šī nav klasiska glezna – tajā formastērpā tērptais karalis Čārlzs ievīstīts bagātīgi sarkanā krāsā.

    Karalim Čārlzam radīts stilizēts, sarkans portrets kas tapis ar eļļas krāsām. Tā autors ir britu mākslinieks Džonatans Jeo, kurš gleznojis arī Toniju Blēru, seru Deividu Attenboro, Nikolu Kidmenu un Malalu Jusafzai. Glezna ir iespaidīgi liela – garumā tā sasniedz 230 centimetrus, bet platumā – 165 centimetrus.

    Mākslasdarbā pats karalis ir teju iepludināts sarakanajā krāsā. Viņš tajā ir tērpies Velsas gvardes formas tērpā, kuru karalis vilka tālajā 1975. gadā, kad Čārlzu iecēla par gvardes pulkvedi. Sarkanajā krāsu mudžeklī izcēlies vien tauriņš, kas laižas uz monarha pleca. Autors skaidro, ka tam ir īpaša nozīme. Tauriņš gleznā vienlaikus gan apzīmē Čārlza mīlestību pret dabu un vidi, gan arī tas ir metamorfozes simbols, kas stāsta par prinča iecelšanu karaļa godā.

    Daudzus klātesošos pārsteidzis mākslinieka abstraktais portreta dizains, taču Jeo skaidro, ka sarkanā krāsa tam piešķir dinamiskumu un mūsdienu elpu. Ārvalstu mediji ziņo, ka pašiem monarhiem glezna ļoti patīk. Apvienotās Karalistes karaliene konsorte Kamilla teikusi, ka «māksliniekam ir patiesi izdevies portretā notver Čārlza būtību».

    Portrets būs apskatāms plašākai publikai pieejamajā Bekingemas pils Dreipera zālē. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē